In fiecare an, in ziua de 9 mai se sarbatoreste Ziua Europei. Este o zi frumoasa de sarbatorit oriunde te afli, in ce colt al lumii traiesti, important este sa nu-ti uiti radacinile.
De ce de trei ori importanta?
Ziua independentei – se implinesc 137 de ani de cand tara noastra si-a proclamat independenta (9 mai 1877). Prockamarea idnependentei statale nu a fost un act spontan si o incununare a eforturilor tot mai intesne din acea vreme. In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu declara in parlamentul tarii: “suntem independenti, suntem o natiune de sine statatoare”. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe campul d elupta pentru a putea fi impusa forleor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.
Proclamarea independentei a fost salutata cu entuziasm de toti locuitorii tarii si de romanii din provinciile istorice aflate inca sub dominatie straina. Adeziunea populatiei la actul din 9 mai 1877 a stat la temelia sprijinului acordat de intreaga noastra natiune ostirii romane, angajate in razboiul menit sa consacre independeta deplina a tarii.
O a doua semnificatie este 9 mai 1945, incheierea celui de-al doilea razboi mondial in Europa. In noaptea de 8 spre 9 mai la ora 2.00, in cartierul berlinez Karlshorst, capeteniile celui de-al treilea Reich au smenat actul capitularii neconditionate in fata reprezentantilor principalelor puteri aliate. In mod oficial, cel de-al doilea razboi mondial in Europa luase sfarsit printr-o victorie extraordinara a Natiunilor Unite asupra Germaniei Naziste.
Victoria atat de mult dorita si asteptata a gasit armata romana in prima linie alaturi de celelalte forte ale coalitiei antihitleriste.
Armata romana a avut o contributie d epret in cronicile razboiului.
O a treia semnificatie este Ziua Europei. La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe a initiat crearea a ceea ce astazi este cunoscut sub numele de Uniunea Europeana, propunand Frantei, Germaniei, Belgiei, Itlaiei, Luxemburgului si tarilor de Jos gestionarea in comun a productiei de carbune si otel.
De ce s-a creat Uniunea Europeana, pentru a pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine care au culminat cu cel de-al doilea razboi mondial.
Drapelul este format dintr-un cerc cu 12 stele aurii pe fond azuriu. Aceasta emblema a fost adoptata in 1955 de Comitelul Maistrilor al Consiliului Europei la propunerea Adunarii parlamentare
Sunt in cerc pentru a simboliza uniunea, sunt 12 deoarece este numarul perfectiunii. Din 1986 drapelul European este si emblema oficiala a Uniunii Europene, care a preluat de la Consiliul Europei si Imnul Europei – Oda Bucuriei de Beethoven.
Frumoasa zi, frumoase semnificatii pe care cu totii suntem datori sa le cunoastem.