Saptamana Mare, sau Saptamana Patimilor este una dintre cele mai importante perioade pentru crestinii din intreaga lume. Fiecare zi are o semnificatie aparte, fiecare zi are o incarcatura emotionala desvarsita.
Astazi este Joia Mare, tot astazi se prazmuieste spalarea picioarelor ucenicilor. In seara aceasta credinciosii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Feteleor, daca aveti dorinte acum sa va indreptati gandul si credinta catre ele. Inodati 12 noduri pe o ata si le desfaceti pe masura ce doritele se implinesc. Si se vor implini cu siguranta daca gandul este curat si credinta este in suflet. Aceasta ata se pune sub perna pentru a visa ursitul.
In traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste si Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra sau Joimarita. Ea este termenul pana la care femeile trebuiaus a termine de tors la canepa. la cele lenese se spune ca vine Joimarita, iar daca le prinde stand sau dormind le va face neputincioase. Traditia romaneasca merge chiar si mai departe, se spune ca in trecut, in unele zone, o femie batrana megea pe la caseele fetelor tinere si ce canepa o gasea neitoarsa, o punea pe foc.
Joia Mare este binefacatoare si pentru morti, acum se face ultima lor pomenire din Postul Mare. Prin Oltenia se fac focuri in zori, in curti si pe la morminte. Se spune ca ele reprezinta focul pe care l-au facut in zori slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca sa se incalzeasca la el atunci cand Iuda l-a vandut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru cand s-a lepadat de Hristos.
Traditia romanasca mai spune ca in Joia Mare gospodinele vopsesc ouale si umplu borsul pentru a nus e strica tot anul.
Obiceiul vopsirii oualor a aparut inca de demult, din vremuri stravechi, fiind intalnit la chinezi, cu 2000 de ani inaintea nasterii lui Iisus Hristos. pe atunci ouale erau oferite in dar ca simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, al vietii si al reinoirii naturii.
Apoi, acest obicei s-a transmis apoi crestinilor, iar folclorul a pastrat si a transmis pana la noi, astazi cele mai multe legende crestine care explica de ce trebuie sa avem pe masa si oua rosii alaturi de alte bunanati.
Si la Doi Cocosi Horezu pastram traditia, vom bucatari cele mai bune si gustoase produse de Paste, si cum a fost si in anii trecuti, sambata seara va asteptam la noi. Mergem la Inviere, ciocanim un ou si apoi ramanem pana in zori la o mamaliguta si o pastrama buna.
Va asteptam!