Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Dragobete – sarbatoarea iubirii romanesti

Au fost odata ca niciodata, niste vremuri frumoase in care, in preajma zilei de 1 martie, mai precis pe 24 februarie, oamenii sarbatoreau Dragobetele (Ziua Indragaostitilor, Cap de primavara, Logodnicul pasarilor).

Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta sau isi contruiesc “case”iar oamenii, mai ales tinerii intra in rezonanata cu acest anotimp al noutatii.

Cine este Dragobete?

Divinitate mitologica cu radacini adanci in istorie, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat tare chipes si iubitor al frumosului.

Nicidecum bland ca Sf Valentin, ci navalnic, el era zel dacilor ce vestea si aducea primavara. De dragobete fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se logodesc in aceasta zi.

Dragobete este si zeul bunei dispozitii, in acesata zi facandu-se petreceri, unde se legau prietenii si mai apoi casnicii.

Ce traditii sunt in aceasta zi?

La sat au ramas vii traditiile, riturile vechilor traci. Aici inca se mai practica obiceiurile conform carora in ziua de Dragobete flacaii si fetele se primeneau in straiele bune de sarbatoare si porneau spre padure sa culeaga ghiocei, viorele, tamaioasa pe care le puneau la icoane.

La intoarcere acasa fetele fugeau iar dupa fiecare fata alerga baiatul care o placea. Sarutul lor reprezenta un legamant, o recunoastere a iubirii lor in fata intregului sat. De unde si celebra strigare “Dragobetele saruta fetele”.

Un alt obicei este legat daca vrei de simtul estetic. Fetele nemaritate adunau zapada inca netopita pe care o considerau magica. Spalandu-se cu acea apa deveneau mai frumoase, mai luminoase, mai dragastoase.

Drgobetele mai este ziua in care se leaga fratiile de cruce. Flacaii isi crestau bratul sub forma de cruce dupa care isi suprapuneau taieturile devenind astfel frati de cruce.

In aceasta zi se la toata muncile, doar casa se aranjeaza si hainele sa fie curate pentru a-l intampina cum se cuvine pe zeul iubirii care nu venea singur ci insotit de asa-numitele zane Dragostele.

Este o zi frumoasa, vremea tine cu noi.

Haideti sa iubim si sa simtim romaneste.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next