Castrul Roman Buridava situat in zona Localitatii Stolniceni din judetul Valcea, este primul castru construit dupa terminarea primului razboi daco-roman, desfasurat in perioada anilor 102 – 103. Incepand cu anul 2004, situl arheologic a fost inclus pe lista monumentelor istorice ale judetului.
Aşezarea dacică (“Buridava”) se află în dreapta Pârâului Sărat, la nord de Valea Cosotei. Este situată într-o mică depresiune, prin care curgea în antichitate un pârâu. Aşezarea era înconjurată de trei vârfuri de deal care au fost fortificate (denumite Cetatea 1, 2 şi 3). Vârfurile de deal fortificate sunt plasate într-un fel de potcoavă ce se deschide către Ocniţa şi vechile ocne de sare21. Punctele fortificate aveau menirea de a proteja salinele şi a controla comerţul cu sare.
Castrul a fost ridicat pe locul unei tabere militare de corturi ce fusese instalata aici pe vremea razboiului. Intrucat razboaiele dintre daci si romani nu s-au incheiat in anul 103, luptele ramanand deschise, vreme de doi ani, pana in anul 105, a fost instalata aici Cohorta II Flavia Bessorum, o tabara a armatei romane.
In regiunea castrului a fost descoperita in urma cercetarilor arheologice o necropola, in care s-au gasit de asemenea si alte obiecte de o importanta valoare istorica, precum un fost depozit imens in care erau pastrate cereale, diverse obiecte de uz caznic, podoabe sau vase lut. Se pare ca acest castru dispunea si de un sistem de bai termale, descoperite de catre arheologi in timpul anului 1950.
De altfel, terma romana este singura componenta a castrului descoperita pana in prezent, de ani buni existand intentia de a reface zidurile fostului castru si de a integra acest obiectiv in circuitul turistic al judetului Valcea.
In afara castrului roman Buridava din Stolniceni exista si Cetatea Dacica Buridava, cunoscuta sub numele de Buridava Dacica- o fortificatie ridicata inaintea celei de la Stolniceni, situata la o distanta de aproximativ 15 kilometri. Tot in aceasta zona mai poate fi vizitata Fantana Buridava, situata foarte aproape de vechea cetate dacica.
Valcea, intotdeuana primitoare su suprinzatoare reuseste sa ne intampine, de fiecare data altfel. Si daca sunteti in Vlacea, treceti si pe la noi. La Doi Cococsi Horezu portile sunt intotdeuana deschise. Va asteptam cu o masa imbelsugata, o psicina nou nouta si multe povesti de impartasit.