Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Colosii din piatra de la Horezu

DSC_0332

Cele mai inedite legende se invart cumva in jurul comorilor, al aurului. Metal pretios si blestemat , a devenit subiect de legenda si in Horezu. Generatii la rand au inventat, transformat, si transmis povesti grozave despre lucruri neintelese. Apetitul pentru legende al oamenilor nu a lasat mai nimc fara o aura de mister, fara o umbra de blestem fara efectul electrizant de “par zburlit” atunci cand apleci urechea la povesti.

Nici tinutul nostru, Horezu, nu a scapat de povestioare datatoare de fiori. A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi, nu s-ar povesti, un tinut valcean strajuit de niste blocuri mari de piatra, cu forme ciudate, modelate de vreme sau de stihii plasmuite de imaginatia celor care au transmis legenda.

Batranii spun ca la umbra acestor TROVANTI (asa sunt numiti de catre locuitori), sunt ingropate comori, mari si blestemate, pazite cu strasnicie de naluci si spirite protectoare. Iar cine s-a incumetat sa le scoata la lumina a fost atins de blestem.

Satenii spun ca in noaptea de Sanzaiene, sau in preajma sarbatorilor mari se pot vedea lumini stranii care “joaca” in jurul comorilor bine ascunse.

Lasam la o parte legendele condimentate cu povesti nalucitoare si aruncam o privire stiintifica.

Aceste pietre, sunt stranii, sunt uimitoare prin forma si textura. Au marimi diferite, de la cativa cm la cativa metri. Se nasc intr-un deal nisipos, si cad intr-o vale. Insasi denumirea TROVANTI inseamna “nisip cimentat”. Trovanti mai pot fi gasiti si in alte zone din Romania, dar aici, in zona Costestiului/Horezu/Valcea sunt cele mai spectaculoase, astfel incat, in jurul lor s-a construit chiar un parc muzeu aflat sub patrimoniul UNESCO.

De ce uimitoare, de ce stranii? Pentru ca formele sunt aproape identice, si dupa cum stim, natura nu “copiaza”, lucreaza diferit. Trovantii au doua forme de baza, sferica si elipsoidala, si parca rasar ca ciupercile dupa ploaie, au depasit pana si granitele muzelului, au aparut si pe marginea drumului sau pe langa case.

Par insufletite, si par ca in miscarea lor au un scop.

Satenii sunt si ei impartiti in pareri. Unii i-au luat si i-au pus in gradina pentru noroc, altii spun ca sunt “cadouri” extraterestre datatoare de energii negative, altii sunt de parere ca sunt pietre razbunatoare, daca nu le vorbesti frumos iti raspund urat.

Oamenii de stiinta vin si spun la randul lor, ca aceste pietre magice s-au format in urma seismelor de intensitate mare. Cu cat socul a fost mai mare cu atat mai rotunda si mai bine definita a fost si piatra.

Poate adevarul este undeva la mijloc, poate energiile acestor pietre misterioase sunt nebanuite. Indiferent de natura si scopul lor pe pamant, ideea este ca sunt frumoase, sunt interesante tocmai prin legendele din jurul lor. Veniti sa le vedeti!

Muzeul Trovantilor este situat pe DN 67, satul Costesti, Comuna Otesani, la aproximativ 8 Km de Horezu.

Mai sunt locuri de basm la noi. Puteti poposi la Doi Cocosi Horezu, va povesim pe indelete despre magia locurilor la o cafea si o masa cum doar la noi poti gasi.

Va asteptam cu drag!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next