Admosfera vesela, chicoteli discrete, voie buna, miros de mirodenii si bunatati….aceasta este bucataria de la Doi Cocosi.
Tanti Marioara stie ce are de facut, listele sunt organizate, cumparaturile facute, ingredientele proaspete…isi pune sortul imaculat isi face cruce (ca doar asa isi poate incepe ziua de munca) si se pune pe dibacit niste minunatii gastronomice. Stie exact ce are de facut, asa ca miscarile ei sunt din inertie. Ne face papanasi, si in timp ce murmura un cantec pe care l-a auzit dimineata la radio ne spune ca nepoteii ei adora deserturile facute de ea, iar ea este tare mandra ca poate sa le faca bucurii vanilate de fiecare data cand are timp.
Se vede ca-i place sa gateasca, o face cu zambetul pe buze si foarte sigura pe ea. Nimic nu o bucura mai tare decat sa vada ca la bucatarie se intorc farfuriile goale, savurate cu pofta de musafiri.
Papanasii facuti de ea sunt cei mai laudati de cei care ne trec pragul, asa ca ne face cadou reteta.
Ne spune de doua ori ca ingredientele trebuie sa fie proaspete si bucatareasa vesela pentru ca altfel nu se leaga, vrajitoria gastronomica.
Sa incepem:
- 500 grame branza grasa de vaci
- 100 grame zahar
- 2 oua
- 1 linguriţa rasa de bicarbonat
- 1 lingură zeama de lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- 1 linguriţă coajă de lamaie
- un varf cutit de sare
- 200 gr faină (plus 1-2 linguri)
- 300 grame smantana
- 200 grame dulceata
- 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
- 500-700 ml ulei pentru prajit
- Cerneti bine faina.
- Amestecaţi manual – dar si mai bine intr-un robot de bucatarie sau folosind un mixer de mana – branza de vaci cu zaharul ouale, sarea, zaharul vanilat si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
- Adaugaţi cele 200 de grame de faina şi coaja de lamaie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, in funcţie de densitatea branzei, adaugaţi 1-2 linguri de faina suplimentar.
- Puneti uleiul la incins intr-o tigaie sau cratită adanca.
- Pe o suprafata de lucru, curata şi uscata, pudrati faina
- Impartiti aluatul in 8 linguri de coca pentru papanasi şi 8 lingurite pentru capacul rotund al acestora.
- Cu mana data prin faina formati 8 discuri şi tot atatea bilute din aluat.
- Treceti degetul aratator prin faina si infigeti-l in discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiti circular degetul pentru a obtine un orificiu central in aluat.
- In uleiul incins, la temperatura mica, rumeniti cate 2 papanasi deodată – in functie de dimensiunea vasului de prajire – si tot atstea bilute, pe ambele parţi.In mod normal, papanașii se prajesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de marimea papanasilor și de nivelul uleiului din vasul de prajre. Este foarte important ca focul sa fie mic pentru ca papanasii sa nu se prajeasca doar la suprafata si sa ramana cruzi in mijloc. Scoateţi papanasii, pe masura ce sunt prajitii, si puneţi-i la scurs de excesul de grasime pe un prosop de hartie. Mai intai, veti scoate bilele pentru ca, fiind mai mici, se vor face primele.
Papanasii se servesc cu un brau de smantana asezonat cu dulceata, la care se adauga multa dragoste. Tanti Marioara aseaza cu grija dulceata de visine peste papanasi, si ne invita la masa pe toti. Suntem ca acasa.
Sa aveti pofta, si cand aveti drum in zona treceti pe la Doi Cocosi. Tanti Marioara are un sertar plin de retete delicioase, si voie buna pentru fiecare.