Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Despre Dragobete in mii de feluri

 

Suna mai bine Valentine’s Day decat Dragobete? Ne place mai mult sa spunem “I love you” decat “Te iubesc”. Apropos, stiati despre cuvantul DOR ca este unic? Nu poate fi tradus, nu are un corespondent semantic in alte limbi. DOR este romanesc, este pur romanesc in simtire si in vorbire.

Si atunci, haideti sa iubim romaneste si sa vedem de ce Dragobete merita sa fie sarbatorit.

Pentru inceput sa vedem de unde acesata denumire pur romaneasca. O ipoteza ar fi ca denumirea vine din slava vech, dragu biti – a fi drag, o alta ar spune ca numele provine din cuvintele dacice trago – tap si bete – picioare (pedes in latina). Pirezandu-se limba daca trago a devenit drago iar pede – bete (cums e numesc fasiile tesute pentru fuste). tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea.

Pasionatii de folclor au mai scotocit dupa informatii si au mai agsit cateva denumiri precum “Ioan Dragobete”, “Dragostitele”, “santion de primavara” sau “Cap de vara inati”.

La sat au ramas vii traditiile, riturile vechilor traci. Aici inca se mai practica obiceiurile conform carora in ziua de Dragobete flacaii si fetee se primeneau in straiele bune de sarbatoare si porneau spre padure sa culeaga ghiocei, viorele, tamaioasa pe care le puneau la icoane.

La intoarcere acasa fetele fugeau iar dupa fiecare fata alerga baiatul care o placea. Sarutul lor reprezenta un legamant, o recunoastere a iubirii lor in fata intregului sat. De unde si celebra strigare “Dragobetele saruta fetele”.

Un alt obicei este legat daca vrei de simtul estetic. Fetele nemaritate adunau zapda inca netopita pe care o considerau magica. Spalandu-se cu acea apa deveneau mai frumoase, mai luminoase, mai dragastoase.

Drgaobetele mai este ziua in care se leaga fratiile de cruce. Flacaii isi crestau bratul sub forma de cruce dupa care isi suprapuneau taieturile devenind astfel frati de cruce.

In aceasta zi se la toata muncile, doar casa se aranjeaza si hainele sa fie curate pentru a-l intampina cum se cuvine pe zeul iubirii care nu venea singur ci insotit de asa-numitele zane Dragostele.

Nu este primul material in care promovam traditia, Doi Cocosi a fost construit pe traditie si in spiritul acela al familiei si al linistii.

Pana la urma nici nu mai conteaza atat de tare denumirea cat cantareste spiritul acestei zile, si ideea de a iubi, de a oferi de a astepta lucruri frumoase.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next