Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Despre vin si obiceiuri

Sfarsitul lui septembrie, si inceputul lui octombrie este o perioada tare frumoasa. Miroase a toamna, a frunze si castane, a must si legume pitite in borcan pentru iarna.

Acum este vremea vinului. Acum oamenii se veselesc la cules, apoi la stors si apoi la cate si mai cate mai urmeaza pana sa scoti savoare si parfum in sticle.

Cum spuneam in materialele anterioare, Ziua Crucii este momentul in care practic se da startul culesului. Este inceputul sarbatorii cunoscute sub denumirea de “Carstovul” sau Ostrovul viilor. La sat este prilej de voie buna. Momentul in care satenii se strang seara dupa munca din podgorie este cel mai aperciat. Ei fac roata in jurul focului, impart struguri de pomana si prepara must.

Mai este si suprestitia cu ofranda pe care muncitorii trebuie s-o lase naturii. Ultimii struguri sunt lasati drept multumire divinitatii si hrana pasarilor cerului care gasesc din ce in ce mai greu hrana.

Este probabil inca un fel de a invata si de a ne invata sa multumim intotdeuana pentru ceea ce avem si din mult sau putinul nostru sa daruim mai departe.

Gandul celor ce muncesc la vie nu sta pe loc, si nicidecum doar in lumea celor vii. Primele picaturi de must stropesc pamantul in amintirea celor ce au plecat.

Care este ordinea fireasca a lucrurilor?

Se aleg boabele, cu grija, cu rabdare si cu gand curat, alfel iese vinul acru. Se zdobesc si se prepara mustul din care urmeaza sa se faca vinul.

Vinul, pe langa freamatul de gusturi, este si simbol. In religie semnifica sangele lu Hristos si apare in nenumarate pilde. Si tocmai pentru ca semnifica atat de mul, si pentru ca este folosit in multe taine bisericesti (impartasanie, botez, cununie) i se acorda o atentie, mai altfel de fiecare data. Inainte de cues sunt sfintite podgoriile, butoaiele, iar in unele zone oamenii chiar tin post inainte de cules.

Prima galeata de must se toarna cu chiuituri pentru fericire si pentru ca vinuls afie baut cu inima deschisa.

Pentru un pahar de vin bun de prin partile locului, pentru o vorba si mai buna, va poftim pe la noi.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next