Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Inca o zi frumoasa de sarbatoare

Astazi este inca o frumoasa zi de sarbatoare, insasi cerul pare sa tina cu noi, este frumos, soare si primavara. Astazi sarbatorim cu totii Sfantul Gheorghe.

Dar ce stim despre acest Sfant Mare Mucenic?

S-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina si a triat in timpul imparatului Diocletian.

S-a inrolat in armata romana, si parcurgand cu pasi viteji ierarhia militara a acelor vremuri el s-a facut remarcat prin indemanare, curaj si demnitate. In ciuda decretului emis de Diocletian impotriva crestinilor, Sf Gheorghe a ales sa nu-si nege credinta si sufletul, si a marturisit in public drumul sau.

Imapartul l-a aruncat in temnita, a fost batut si torturat. Nici tortura, nici ura, nicipresiunea imapartului nu l-a facut sa renunte la credinta

In majoritatea caselor, si in toate bisericilor exista icoane cu Sfantul Gheorghe. Imaginea este simbolica, si este unica ceea ce-l face usor de recunoscut. El este prezentat calare pe un cal si simbolizeaza curajul in lupta cu diavolul. El are o mantie rosie, culoare traditionala, specifica martirilor. Mai este prezentat si ca razboinic pedestru sau tribun militar, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfnatul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si a intregii tari. Regele Eward al III-lea a infiintat “Ordinul St Gheorghe” iar crucea Sfantului Gheorghe a devenit mai tarziu steagul Angliei.

In popor se spune ca doar in nopatea de Sfantul Gheorghe infloresc nucii si ca dimineata la prima ora, inainte de rasaritul soarelui, oamenii se cantaresc pentru a fi feriti de farmece.

Un alt obicei stravechi este “focul viu”. In ajun de Sfantul Gheorghe, feciorii necasatoriti aprind acest foc pentru a avea noroc, pentru a purifica spatiul si a indeparta raul si calamitatile naturale. Ei sar peste foc rostind formule magice, iar din cenusa acestui foc, amestecata cu anumite plante se pregatesc leacuri pentru bolile de piele.

Si fetele nemaritate au ritualile lor cu ocazia acestei sarbatori. In dimineata de 23 aprilie ele pun in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Coronitele erau pastrate peste an si din ele se faceau farmece de dragoste.

Obiceiuri multe, traditii frumoase. Este pacat sa le uitam. Copiii nostri au dreptul sa se bucure de ele.

La Doi Cocosi Horezu le patram si le promovam. Astazi este o zi de sarbatoare speciala, va poftim pe la noi

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next