Sarbatoarea Sf Arhanghel MIhail si Gavril este prilej de aniversare pentru milioane de romani. Dincolo de ceea ce se pune pe masa in cinstea sarbatoritilor, sarbatoarea are semnificatii profun religioase la care se adauga credintele populare.
Din pnct de vedere statistic, cei mai multi romani care isi aniverseaza onomastica de Sf Mihail si gavril, majoritatea sunt barbati. Din punct de vedere religios, sarbatoarea are semnificatii extrem de bogate.
Acesti doi arhangheli, sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt reprezentati cu aripi, purtand sabii, ca simbol al biruintei asupra raului, tot ei sunt calauzele celor adormiti in drumul lor spre Rai.
In traditia si folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii MIhail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt alaturi de noi in cele din urla la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor.
Sfantul Arhanghel Gavril, este cel care i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Isus Hristos. In ebraica, Gavriil insemna “Omul lui Dumnezeu”.
Se spune chiar ca Sfantul Mihail este cel ce poarta, uneori cheile Raiului, dar si ca este un luptator infocat impotriva diavolilor. Adesea se alatura Sfantului Ilie, cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste grindina cu tunul, tot el tine ciuma in frau, si vegheaza bolnavii.
Traditia spune ca pastorii sa faca o turta mare, ce reprezenta fecunditatea. In dimineata de 8 noiembrie, in staulul oilor, acesata turta se arunca. daca este sa cada cu fata in sus este semn bun, de bucurie in randul ciobanilor, daca turta va cadea cu fata in jos, este mare suparare.
Tot in acesata zi se tin praznice si pomeniri, intotdeuana cu gandul si la cei ce nu mai sunt.
Noi uram celor ce poarta cu bucurie numele Arhanghelilor, La multi ani, sa fie sanatosi, curati in gand si suflet.