Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca, Manastirea Hurezi, inaltata in 1693 de catre Constantin Brancoveanu, iar 1995 a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Impreuna cu schiturile care o inconjoara, Manastirea Hurezi este reprezentativa pentru celebrul stil arhitectural brancovenesc.
Daca ceea ce va vom povesti va incanta, va straneste curiozitatea, va puteti urca in masina si pucede la drum. Minunata manastires e afla in nordul Judetului Valcea, pe drumul national DN67, Rm Valcea – Tg Jiu, la poalele muntilor Capatanii, intr-un loc parca sfant, special ales , strajuit doar de codrii desi si linistit in care doar huhurezii mai sparg linistea.
Manstirea Hurezi a fost construita in al doilea an de domnie, dupa ce vremuri nestatornice l-au framantat pe Constin Brancoveanu
Prin aceasta fapta cucernica, domnitorul isi vedea implinita o dorinta sfanta, care-l framanta, dupa cum citim in pisania de deasupra usii bisericii: “Nu voi intra in salasul casei mele, nu ma voi sui pe asternutul patului de odihna, nu voi da somn ochilor mei si pleoapelor mele dormitoare si repaos tamplelor mele, pana nu voi afla loc Domnului si salas Dumnezeului lui Iacob”.
Sfanta Manastire de la Horezu, importanta si valoroasa asezare monahala, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca. El cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696 si zugravita de Preda Nicolae si Ianache; Schitul Sfintilor Apostoli, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul in 1698 si zugravita de Iosif si Ioan in 1700, si Schitul Sfantul Stefan, dupa numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703 si zugravit de Ianache, Istrate si Harinte.
Manastirea Hurezi are doua incinte. In cea dintai, se afla prima poarta si o cladire, a doua are forma dreptunghiulara, inchisa pe trei laturi cu cladiri, avand parter si etaj. latura de la rasarit se incheie cu un zid inalt.
Pe langa iconografia religioasa, intalnim si compozitii cu caracter laic, cum e istoria ilustrata a vietii imparatului Constantin cel Mare, cu o anumita semnificatie pentru vremea aceea, biruinta Crucii asupra semilunii.
Manastirea Hurezi, importanta si valoroasa asezare monahala, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca. Langa manastire au fost zidite mai multe locasuri de rugaciune, deosebit de frumoase, fiecare imbinand armonios stilul bizantin cu cel romanesc.
Iar daca va hotarati sa vizitati manastirea, faceti popas la Doi Cocosi Horezu. Avem de depanat povesti la o masa imbelsugata, iar daca va hotarati sa petreceti mai multe zile de concediu, va putem arata ce locuri extrordinare sunt pe taramuri Valcene.
Va astepam, cu drag!