Din 41 de judeţe Vâlcea este cel binecuvântat. Este a doua destinaţie turistică, şi cum să nu fie aşa când pe acest petec de pământ sunt din abundenţă monumente istorice şi ecleziastice.
Mănăstirea Arnota, minunea din inima munţilor. Această frumoasă mânăstire, prin pictura, arhitectura şi sculptura sa, poate fi considerată unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice şi de artă religioasă din ţară. La 37 de Km de Rămnicu Vâlcea în apropiere de oraşul Horezu. Drumul către Mănăstirea Arnota se află pe Traseul Jules Verne, cel ce se regăsește în celebra carte a acestuia ”Castelul din Carpați”. Înălțimea la care este clădită Arnota oferă o priveliște de nedescris asupra întregii regiuni.
Mănăstirea Bistriţa, muzeu al tiparului. Intregul complex monahal Bistrita este situat intr-un colt de natura, înconjurată de păduri şi linişte. Mănăstirea Bistriţa este vestită prin faptul că aici s-a înfiinţat prima tiparniţă din Ţara Românească, unde s-a tipărit de către călugărul Macarie, în 1508, Liturghierul (în limba slavonă), prima carte tipărită pe pământ românesc. Tot aici sunt moaştele Sf. Cuvios Grigorie Decapolitul, fiind facatoare de minuni, atat pentru bolile trupesti cat si pentru cele sufletesti.
Manastirea Hurezi, “Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca”, situată in nordul judetului Valcea pe drumul national DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu. Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de pasari nocturne – huhurezii. Conform legendei, meşterii care au lucrat la constructia mănăstirii, de frica turcilor, trebuiau sa lucreze pe timpul noptii, atunci cand cantau huhurezii. Manastirea Hurezi este considerata cel mai mare complex arhitectonic apartinand stilului brancovenesc. A fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1993.
Mănăstirea Polovragi „500 de ani în stil bizantin”. Situata la 18 km vest de Horezu, pe soseaua Ramnicu Valcea-Targu Jiu, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, mănăstirea respiră credinţă. De jur împrejur se află o pădure de castani. „Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului” acestea sunt cuvintele care vă vor întâmpina pe poarta sculptată a mănăstirii.
Manastirea Dintr-un Lemn, între tradiţie şi legendă. Mergând pe drumul legendelor se spune ca Mănastirea Dintr-un Lemn a fost ridicată din lemnul unui singur stejar prin secolul al XVI-lea când, în scorbura stejarului secular a fost zarita icoana Maicii Domnului.
Suita pe un deal, parca tocmai sa iasa in evidenta, se spune ca Manastirea Dintr-un Lemn a fost construita exact pe locul stejarului purtator de icoana. De altfel, este pazita si astazi de cativa stejari seculari, iar gandul ne indreapta la faptul ca aceste legende au un sambure de adevar. Situată la doar 8 km de Horezu, cu siguranţă este un lăcaş care merită vizitat.
La Mănăstirea Surpatele „Dumnezeu are timp să ne asculte“. Un minunat lăcaş monahal, cu hramul „Sfânta Treime“, loc de închinare şi reculegere pentru credincioşii din întreaga ţară. Aşezământul monahal este construit în comuna Frânceşti, din judeţul Vâlcea, la numai 3 kilometri de Mănăstirea Dintr-un Lemn. La fel ca scriitorul Alexandru Odobescu, care a vizitat mănăstirea în anul 1860 şi a fost plăcut impresionat de frumuseţea ei, turiştii de astăzi regăsesc la Surpatele acelaşi loc deosebit, binecuvântat de Dumnezeu.
moderator: ©Ioana RADU