“Nouatile” la noi sunt lucruri pe care cu totii trebuie sa le stim sau sa le vedem. De cele mai multe ori ne grabim sa rezervam excursii in alte tari, pe alte meleaguri fara sa fi auzit macar de minunatiile de pe la noi.
Astazi povestim despre Parcul National Buila Vanturarita
Il gasim in partea central-nordica a Judetului Valcea si face parte din Muntii Capatanii. Masivul iese in evidenta fata de antul principal al acestora, atat prin dispunere cat si prin constitutie si relief. Creasta principala a Muntilor Capatanii constituita preponderent din sisturi cristaline are o dispunere est-vest cu creste secundare inspre nord si sud.
Exceptie fac doua masive calcaloase, ale caror creste principale sunt dispuse pe directia SV-NE: Masivul Tarnovu in nord-vest si Masivul Buila-Vanturarita in sud-est.
daca te hotarasti sa dai o fuga pana acolo (musai cu popas La Doi Cococsi Horezu) vei fi suprins….placut surprins sa gasesti conditii superbe de calatorit: poteci amenjate si marcate, indicatoare la toate intersectiile de trasee, panouri de informare in punctele cheie, o cabana turistica si patru refugii turistice. Regulile se respecta, de drag asa ca veti descoperi ceea ce va si doriti: curatenie si respect pentru natura.
Exista 19 trasee turistice (peste 250 km de drumuri forestiere si poteci) de-a lungul carora vei fi directionat de stalpi si sageti indicatoare.
Puncte de acces
Parcul National Buila Vanturarita are 6 puncte de intrare:
- 3 in comuna Costesti, unul pe Valea Bistra si doua pe Valea Costesti
- 1 in comunaBarbatesti pe valea Otasaului
- 1 in comunca Cheia pe Valea Cheia
- 1 in orasul baile Olanesti pe Valea Olanesti.
Accesul se poate face fie pe drumul national 67 RamnicuValcea-Tg Jiu, fie pe drumul judetean Ramnicu Valcea – Baile Olanesti.
Odata ajunsi acolo veti fi recunoscatori ca ati facut o asa alegere. In afara de aerul perfect de proaspat, peisajul de poveste si aventura in sine mai este ceva…viata oamenilor de la munte, asezamintele monahale: Manastirea Bistrita, Manastirea Arnota, Manastirea Hurez, Manastirea Saracinesti, Schitul pahomie, Schitul patrunsa, Schitul papusa, Schitul 44 Izvoare, Schitul Peri, Schitul Bradu, Schitul Jgheaburi.
Aveti ce sa vedeti, aveti de ce sa va bucurati.
Si nu uitati sa treceti si pe la noi. E si musai si placere…va asteptam cu drag.