Ce timp grabit. Parca ieri povesteam despre Mos Nicolae si Craciun impodobit, iar astazi deja asteptam Floriile si sarbatorile Pascale.
In ziua de Florii, in toate bisericile ortodoxe, credinciosii poarta in maini ramuri de salcie sfintite la slujba de dimineata, simbolizandu-i pe locuitorii Ierusalimului care l-au primit cu bucurie pe Mantuitor.
Floriile reprezinta termenul popular al sarbatorii, amintind de o veche serbare romana de la inceputul primaverii, “Floralia”. Dupa slujba de dimineata de la biserica, ramurile de salcie sfintite sunt aduse acasa si se ating cu ele copii pentru a creste mari si frumosi. Sunt pastrate apoi la icoane, la porti, la grinda casei, pe morminte sau puse intr-un loc curat fiind folosite in decursul anului in gospodarie. Crengutele pot fi plantate undeva in gradina. Se spune ca vindeca animalele din gospodarie sau ca aduc o recolta mai bogata. Cele pastrate la icoana apara familia si casa de rele.
De Florii, martisorul purtat pana in aceasta zi se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe maces, iar zestrea fetelor nemaritate se scoate la aerisit.
Inaintea sarbatorii, fetele nemaritate din Banat si Transilvania obinsuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sun un par altoit. Dupa rasaritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite in farmece pentru noroc in dragoste si santate.
La miezul noptii se fierbe busuioc, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Apa care ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca feciorii se vor uita dupa ele ca dupa un copac inflorit.
In popor se mai spune ca cine indrazneste sa se spele pe cap in ziua de Florii fara apa descantata risca sa-i albeasca parul.
Este o sarbatoare speciala prin smenificatii religioase si nu numai.
Peste1,4 milioane de romani poarta nume de flori. Cu totii merita sa fie sarbatoriti cum se cuvine.
Restaurant 2 Coccosi Horezu va asteapta cu drag, sa sarbatorim frumos oamenii dragi.