Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Totul despre inot

Inotul are si el istoria lui

Totul are o istorie, mai veche, sau mai noua, se pare insa ca inotul, ca si activitate are un istoric destul de vechi. Cele mai vechi insemnari despre inot sunt de acum 5000 de ani, prin Egiptul Antic. Este vorba despre o imagine in care sunt reprezentate doua figuri care inoata. In perioada Imperiului Roman s-a creat cultul imbaierii si al inotului, un cult cu insemnatate religioasa extrem de importanta la acele vremuri. In Evul Mediu, inotul a fost interzis, fiind considerat imoral. O schimbare a venit apoi in perioada lui Napoleon, cand inotul a devenit obligatoriu in programa de instructie a soldatilor. Tehnica folosita de ei a fost Bras-ul, fiind ceva mai silentioasa decat celelalte. In ceea ce priveste tehinica pe spate,un autralian pe nume A. Cavill a inceput aceasta tehnica, dar stilul spate, asa cum il stim noi astazi a fost perfectionat de  amercianul H Hebner care in 1912 a castigat proba la 100 m.

Dintre cele 4 stiluri de inot cunoscute astazi, Fluturele este cel mai recent, fiind inventat…din intamplare. Germanul E. Rademacher concura inotand Bras si a sarit din apa inainte de sosire pentru a castiga proba.

Stiati ca?

Inotul, ca si sport este mai eficient decat celalate activitati. Rezistenta apei face ca prin inot sa consumam aproximativ 600 calorii pe ora.

Inotul stimluleaza sistemul nervos, creste activitatea cerebrala si capacitatea pishica, iar la copii se observa o crestere a capacitatilor intelectuale

Apa exercita presiune asupra corpului iar aceasta inseamna un masaj bland, constant ce ne calmeaza si relaxeaza. Se elibereaza astfel hormonul fericirii, deci…ajuta in tratarea depresiei.

Inotul este singurul sport care va deteremina sa pastrati un ritm respirator constant iar prin aceasta creste functionalitatea aparatului respirator. Ritmul miscarii si presiunea apei solicita muschii responsabili pentru respiratie, creste volumul de aer inspirat, si astfel rezulta o oxigenare mai profunda, care are efecte benefice asupra tuturor organelor. “Respiratia este insasi viata!”

Si metabolismul se accelereaza, de aceea se recomanda pentru cei care sufera de obezitate, diabet, sau pur si simplu isi doresc sa mai slabeasca.

Cand esti in apa, corpul tau nu mai exercita greutate asupra oaselor si aticulatiilor astfel puteti sa va antrenati corpul fara sa fiti chinuiti de durere. Usurinta miscarii in apa va face mai agili, mai flexibili. Aceste miscari repetitive pe care le executati intind muschii, deci creste elasticitatea lor, mai ales a umerilor, coloanei, soldului si genunchilor.

shutterstock_9923524_web_1

Stiluri de inot.

1. Tipul bras: pe burta, se tin picioarele indoite lateral si se fac miscari circulare, asemanatoare cu miscarile broscutei. Bratele se duc intinse in fata, cu palmele apropiate, intoarse spre exterior, apoi se indeparteaza pe lateral, urmind o apropiere in forta a coatelor, (astfel se impinge foarte mult apa si inaintarea se face cu mai multa viteza). Mainile se duc din nou in fata capului. Miscarile mainilor trebuie sa fie coordonate odata cu cele ale picioarelor.

2. Tipul spate: pe spate, se duc mainile intinse alternativ pe linga corp, in miscare circulara. In momentul atingerii apei, se indoaie bratul. Cotul intra primul, iar palma se face caus. Talpile  se indoaie sus-jos, cat mai in viteza posibil.

3. Tipul liber: se tine capul in apa, cu ochii deschisi, timp in care se sufla in apa. Miscarile bratelor sunt alternative. De exemplu, se porneste cu bratul drept intins in fata, iar stangul executa o miscare circulara, cotul fiind usor indoit, iar palma in forma de caus. In acest timp se indoaie picioarele sus-jos, de la genunchi. Capul se ridica din apa la fiecare trei brate inotate si se respira cand intr-o parte, cand in alta.

4. Tipul fluture: se duc ambele brate concomitent in fata, palmele fiind paralele cu nivelul apei. Bratele imping foarte puternic in apa cind ajung la nivelul soldului, cu palmele facute caus. Apoi se scot mainile din apa. Se da din picioare alternativ cu bratele – picioarele sunt drepte, apropiate si se indoaie gleznele in sus si in jos, concomitent.

Indiferent ce stil de inot preferati, este o activitate care merita realizata macar in timpul liber. La Doi Cocosi va punem la dispozitie o piscina spatioasa in care puteti exersa stilurile preferate.
Va asteptam!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next