Suntem multi cei care am crescut la sat, am gustat cu pofta din tot ce inseamna traditie si frumos. Mai sunt cateva zile si intram in alt anotimp de vis (pentru ca toate au farmec si stralucire).
Pentru traditie, luna septembrie nu inseamna doar venirea toamnei, inchide un ciclu si deschide drumul pregatirilor pentru un nou inceput. Rapciune ori Viniceriu este granita dintre moarte si renastere.
Traditia imparte luna lui Septembrie in Saptamana Santamariei Mici, Saptamana Strugurilor, Saptamana Averii si Saptamana lui Mioi. Prima saptamana din luna ii este dedicata Sfintei Fecioare Maria. Saptamana a doua este cea in care se culeg viile, ne bucuram de must si vin si tot acum se sarbatoreste Ziua Crucii. Ultima saptamana, ce a alui Mioi aduce vreme buna si insorita.
Despre Ziua Crucii se pot povesti multe, obiceiurile sunt multe si frumoase. Este ziua in care se cheama preotii pentru a sfintii viile si pivnitele in care urmeaza sa fie asezate butoaiele cu vin. Tot in acesata zi, toate elementele ce poarta semnul crucii trebuie tratate cu atentie si protejate, crucile ferestrelor sunt spalate si impodobite deoarece apara casa de rau, fetele isi spala parul cu busuio. Oamenii isi pomenesc mortii si impart pentru acestia ulcele din lut cu apa si miere, lumanari si colaci suf forma de cruce. De pe camp se culeg matraguna si navalnicul (plante medicinale).
Ziua Crucii mai poarta si numele de Ziua Sarpelui, deoarece se crede ca taratoarele intra sub pamant pentru iernat, iar inainte sa se retraga, serpii se aduna pe un deal pentru a fauri o piatra pretioasa, iar cel care o va gasi va fi ferit de rele si boli. In saptamana a treia, gospodinele pregatesc proviziile pentru iarna iar barbatii tuica.
Superstitii sunt nenumarate, toate pornite din acelas izvor batranesc, intelept si misterios. Se spune ca daca in Septembrie tuna, in Februarie va fi zapada mare si an manos plin de recolte bogate. daca Rapciune este cald, Brumarel (Octombrie) este rece si umed. Cand vin ciorile de cu toamna este semn ca vine si iarna, daca toamna tarziu cresc ciupercile pe imas anul viitor va fi roditor in secara si grau. Daca pasarile salbatice, toamna cand pleaca au zbor lin, vom avea o toamna lunga si calda, dar daca zboara in cerc galagios vremea va fi schimbatoare si urata. Florile de salcam aparute toamna tarziu spun poveste de toamna lunga. Daca vedem soricei harnici pe camp adunand spice inseamna ca ei stiu mai bine…vine iarna grea. Toamna de va tuna si fulgera este semn ca primavara va fi secetoasa.
Toate acestea sunt semne prevestitoare, spuse din batrani ajunse pline de intelepciune si in timpurile noastre. Pesemne batranii nostri aveau acel drag de a opri timpul in loc si in acel ragaz sa simta, sa vada, sa auda semnele pamantului. Noi nu mai avem, sau cel putin nu ne mai imaginam timp in loc. Traditia trebuie dusa mai departe, este datoria fiecaruia fata de noi insine si fata de copiii nostri sa oprim timpul in loc.
Doi Cocosi Horezu este traditie, la noi timpul nu alearga, merge domol, la noi gasiti vreme de povesti, si ragaz de vreme buna!