In fiecare an, pe 8 noiembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Arhanghelilor Mihail Gavril despre care se spune ca ar fi capeteniile imgerilor.
In sambata dinaintea acestei mari sarbatori se dau pomeni pentru sufletul mortilor, ziua ceasta purtand numele de “Mosii de Arhangheli”.
Sfantul Arhanghel MIhail, Aparatorul Credintei, este cel invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine victoria in cazul unei lupte. Semnificatia numelui MIhail este “Acela Care este ca Dumnezeu”.
Sfantul Arhanghel Gavril, este cel care i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Isus Hristos. In ebraica, Gavriil insemna “Omul lui Dumnezeu”.
In traditia si folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii MIhail si Gavril sunt pazitorii oamneilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt alaturi de noi in cele din urla la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor.
Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apere sufletul de Satana.
Se spune chiar ca Sfantul Mihail este cel ce poarta, uneori cheile Raiului, dar si ca este un luptator infocat impotriva diavolilor. Adesea se alatura Sfantului Ilie, cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste grindina cu tunul, tot el tine ciuma in frau, si vegheaza bolnavii.
La sat se spune ca arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele.
La munte cei doi Arhangheli sunt considerati ocrtotitori ai oilor. De ziua lor, cand ciobanii sarbatoreau “napustitul aretilor”, adica slobozitul berbecilor pentru imperechere, faceau turte mari de malai, pe care le aruncau in mijlocul oilor. daca turta pica cu fata in sus, anunta o primavara fertila, cu multi miei.
Traditia romaneasca este atat de pura si plina de semnificatii, fiecare zi de sarbatoare are nunata si farmecul ei.
Si noi sarbatorim aici la 2 Cocosi Horezu, si va poftim cu mare drag alaturi de noi.