A fost o vara plina si frumoasa. Ne-au calcat pragul oameni multi si frumosi, ne-am distrat, ne-am bronzat, am luat povestile cu noi acasa.
Dar cum firescul are episoadele lui, ne-a adus la geam …toamna. Vremea..frumoasa, putin capricioasa, parca dealurile noastre au palit putin, ne referim la culoare nicidecum la maretie, iar vantul aduce o aroma aparte. Pe terasa si la piscina inca se mai aud zumzete de bucurie, doar dinspre bucatarie ceva aromat parca trezeste copilaria din noi. Acel miros de fum dulceag care iti inunda simturile.
Este tanti Marioara. Pune la cale bunatati dichiste asa cum doar ea stie. Pune vara la borcan, sa ne bucuram cu totii pe vreme de omat.
Nu ne putem abtine si dam tarcoale bucatariei, o gasim pe tanti Marioara fredonand o melodie. Pe masa troneaza legume, multe si colorate. Astazi face zacusca. Are reteta ei, pe care in fiecare an ne-o face cadou.
Tanti Marioara are darul povestilor. Cum ne vede intrand se opreste din cantat si incepe sa ne istoriseasca “Povestea Zacustii”. Este reteta strabunicii pe care bunica i-a daruit-o mamei iar mama la randul ei i-a transmis-o ei cu cateva adaugiri ca doar, nu-i asa, cu totii trebuie sa ne aducem aportul.
Si cum lucrurile bune si frumoase se impart, tanti Marioara ne impartaseste reteta. O reteta simpla de zacusca de vinete si gogosari din: vinete, rosii, gogosari, ceapa, untdelemn, sare si boabe de piper.
Ingrediente:
- 3 kg vinete
- 3 kg rosii
- 2 kg gogosari
- un kg ceapa
- un litru untdelemn
- sare
- boabe de piper
Mod de preparare:
Vinetele le coci si le lasi sa se scurga ca pentru salata. Gogosarii ii coci si ii cureti de pielite, rosiile le cureti de samburi si le treci prin sita. Ceapa o toci marunt si o calesti cu un litru de untdelemn, intr-o cratita mai mare. Adaugi rosiile, vinetele si gogosarii, 2-3 foi de dafin si lasi ss fiarba la foc mic cam o oră, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Cand e fiarta adaugi sare, piper, o mai lasi doua minute pe foc si o pui la borcane.
Borcanele trebuie să fie calde si le pui pe cutit, sa nu se sparga. Lasi borcanele descoperite cam o ora, ca sa prinda crusta, apoi pui in fiecare borcan un pic de untdelemn fierbinte, atat cat sa acopere complet zacusca. Acoperi borcanele, le legi, le sterilizezi.
Tanti Marioara le pune si etichete, unele colorate pe care scrie, data si ce contine borcanul. O insotim in camara si ne cam cuprinde mandria, deja pe rafturi troneaza borcane delicioase pentru iarna. Nu va imaginati cum va arata camara peste o luna. Glumeam cu tanti Marioara si-i spuneam ca-i vom inscrie camara in lista atractiilor turistice din Horezu.
Pana reusim noi aceasta isprava, va invitam pe la Doi Cocosi Horezu. Camara aceea plina este pentru voi.